Engagerade tittare är nyckeln för online videos!

FOOM PRO (Future of Online Media) är vårt årliga event som i år sammanförde hundratals marknadsförare och innehållsskapare under ett och samma tak. Eventet tog plats i Helsingfors, Finland under fredagen 18 Maj. Bland föreläsarna kunde man se Los Angeles-baserade algoritm gurun Gavin McGarry samt fotografen och YouTubers Peter McKinnon, som på kort tid har skapat sig ett starkt namn på plattformen men över två miljoner prenumeranter. Båda talarna, tillsammans med många andra, betonade vikten av att bygga en engagerad publik på alla digitala plattformar.

Här nedan kan ni läsa Gavin McGarry’s bästa tips på hur man får följarna mer engagerade:

1. Var personlig. På YouTube är detta viktigt, där varumärken måste ha ett ansikte utåt. Skapa ett ansikte eller en personlighet som kan representera ditt varumärke samt se till att uppmuntra era anställda till att arbeta fram bra och innehåll i stora volymer.

2. Interagera med följarna. Besvara följdernas kommentarer, ställ frågor till föjlarna, öppna upp för diskussioner i kommentarsfältet och skapa er en förståelse för vad flöjlarna förväntar sig av era sociala medier. Era följare måste alltid prioriteras först – varumärkesbudskapet borde endast vara ca 20 % av ert innehåll.

3. Var uppmärksam på detaljerna. Istället för att fokusera på att tillfredsställa alla ska man istället fokusera på det community som man har lyckats bygga via sina kanaler. Det är dem som redan har visat intresse för ert varumärke och engagerat sig i er produkt eller tjänst.

4. Live sändningar är framtiden. Väljer du att publicera live innehåll hamnar du direkt på rätt sida av algoritmen. Skapa live innehåll när du får möjlighet och analysera vilken kanal som ger bäst engagemang och flest visningar.

På samma sätt som att engagemang är en viktig del för varumärken är det en avgörande del för influencers och YouTubers. Peter McKinnon betonade vikten av regelbundet innehållsskapande, men menar även att kamratskap och igenkänningsfaktorer är viktigt för att få tittarna engagerade. McKinnon, som har marknadsfört sig själv som en kaffe älskare, menar att han är en betydligt bättre kaffe ambassadör än exempelvis Brad Pitt, som ingen riktigt känner hur han är som privatperson utan att man endast utgår från alla hans tidigare filmkaraktärer. Värdet av Influencer Marketing ligger i deras förmåga att engagera följarna. Därför är det av stor vikt att inkludera – och lyssna på kreatörerna från start för att få en framgångsrik produktion planering.